Απαντώντας...

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Screen Shot 2015-01-17 at 8.28.43 AMΈνα μη βιώσιμο χρέος κουρεύεται. Τελεία και παύλα.

Όποιος αρνείται αυτή την απλή αλήθεια είτε ψεύδεται ηθελημένα είτε εθελοτυφλεί.

Την περίοδο 2010-2011, τρόικα και ελληνικό κατεστημένο επέμεναν ότι το χρέος δεν θα κουρευόταν και χαρακτήριζαν εθνοπροδότες όσους εξ ημών επιμέναμε ότι θα κουρευόταν.

Το 2012 αναγκάστηκαν να προβούν σε διπλό κούρεμα (PSI και «επαναγορά χρέους») για το οποίο μάλιστα, το άκρον άωτον του θράσους, μας ζήτησαν να το γιορτάσουμε. Επειδή όμως είχαν καθυστερήσει, το κούρεμα εκείνο, αν και μεγάλο, δεν ήταν αρκετό. Το αποτέλεσμα ήταν το μοναδικό στην ιστορία φαινόμενο μια χώρα να έχει χρεοκοπήσει επίσημα, να έχει κουρευτεί το χρέος της και, φευ, το εναπομείναν χρέος να παραμένει μη βιώσιμο. Επική η αποτυχία!

Η εμπειρία αυτή μας διδάσκει ένα απλό μάθημα: Το κούρεμα ενός μη βιώσιμου χρέους είναι αναπόφευκτο και όσο αργεί, όσο οι «αρχές» προσποιούνται ότι είναι βιώσιμο, το κούρεμα που απαιτείται (για να καταστεί το χρέος πραγματικά βιώσιμο) μεγαλώνει, η οικονομία υποφέρε,ι και το κούρεμα που έρχεται αποδεικνύεται μη θεραπευτικό. Άρα, στόχος μας πρέπει να είναι να σχεδιάσουμε και να απαιτήσουμε ένα ικανό, θεραπευτικό, τελικό κούρεμα.

Ιδανικά, το κούρεμα θα έπρεπε να πάρει την μορφή του κουρέματος του γερμανικού χρέους στην Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953 και να αφορά, πέραν του ελληνικού χρέους, τα χρέη πολλών άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. (Π.χ. στην βάση της 2ης Πολιτικής της Μετριοπαθούς μας Πρότασης – βλ. εδώ.)

Όμως, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας και τους πολιτικούς περιορισμούς των συνομιλητών μας, π.χ. του κ. Σόιμπλε ο οποίος αδυνατεί να προτείνει στους βουλευτές του ένα τέτοιο κούρεμα (καθώς για πέντε χρόνια τους παραπλανά ότι δεν θα γίνει κούρεμα). Είναι απαραίτητο να του το παρουσιάσουμε, να το πακετάρουμε, με τρόπο που να το καθιστά «εύπεπτο» στην Bundestag. Με άλλα λόγια, να προτείνουμε μια τεχνική μετατροπή του χρέους μας που να συνιστά, επί της ουσίας, ένα σημαντικό κούρεμα αλλά που θα επιτρέψει στον κ. Σόιμπλε να το ονομάσει κάπως αλλιώς. Ακολουθεί ένα παράδειγμα.

Το χρέος μας αποτελείται από τα εξής βασικά «κομμάτια»:

  1. Χρέος μας προς την ΕΚΤ από τα ομόλογα που αγόρασε ο κ. Τρισέ την περίοδο 2010/1. Ήταν ένα αποτυχημένο βήμα της ΕΚΤ που δεν ενέκρινε ποτέ το ελληνικό Κοινοβούλιο και για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά η ΕΚΤ. Αν δεν είχε προβεί σε αυτές τις αγορές, από τις οποίες το ελληνικό κράτος δεν κέρδισε ούτε ένα ευρώ, τα ομόλογα εκείνα θα είχαν σήμερα κουρευτεί (λόγω PSI και «επαναγοράς χρέους») κατά 90%. Είναι απαράδεκτο να δανείζεται το πτωχευμένο ελληνικό κράτος από τους εταίρους μας και την ΕΚΤ για να τα επιστρέφει στην ΕΚΤ πληρώνοντας με αίμα το λάθος του τ. Προέδρου της.

Τι πρέπει να προτείνουμε: Κατ’ αρχάς πρέπει να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε, ως πτωχευμένο κράτος, το ηθικό δικαίωμα να δανειστούμε κι άλλα ποσά από τους εταίρους μας για να πληρώσουμε την… ΕΚΤ για λάθος της ΕΚΤ. Απλά, δεν θα το κάνουμε. Από την άλλη, κατανοούμε ότι η διοίκηση της ΕΚΤ ανησυχεί επειδή το Καταστατικό της ΕΚΤ δεν της επιτρέπει να φανεί ότι χρηματοδοτεί κράτη-μέλη. Αν απλά διαγραφούν αυτά τα χρέη του ελληνικού δημοσίου προς την ΕΚΤ η διοίκηση της ΕΚΤ μπορεί να αντιμετωπίσει νομικό πρόβλημα. Μια απλή λύση που να αποτελεί κούρεμα το οποίο όμως θα ονομαστεί κάτι διαφορετικό είναι η εξής. Το ελληνικό δημόσιο εκδίδει νέα ομόλογα απεριόριστης διάρκειας με ένα πολύ μικρό επιτόκιο (0,1%) και ονομαστικής αξίας ίσης με τα παλαιά ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Τα νέα αυτά ομόλογα τα ανταλλάσσει με τα παλαιά που διαθέτει η ΕΚΤ. Έτσι, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να δανειστεί ούτε ένα ευρώ για να αποπληρώσει αυτό το χρέος της στην ΕΚΤ, το οποίο ουσιαστικά κουρεύεται, και η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να παραδεχθεί ότι δέχθηκε κούρεμα κρατικών ομολόγων που είχε κάποτε αγοράσει

  1. Διμερή δάνειά μας με τους εταίρους μας (από το 1ο Μνημόνιο) και δάνεια από το EFSF (από το 2ο Μνημόνιο)

Τα δάνεια που έχουμε λάβει από τους εταίρους μας αποτελούν το μεγαλύτερο πολιτικό αγκάθι καθώς είναι δύσκολο για 17 Κοινοβούλια να αποδεχθούν επίσημα το κούρεμα των χρεών μας σε αυτούς – όσο αναπόφευκτο, λογικό, ορθό και πρέπον να είναι αυτό το κούρεμα.

Τι πρέπει να προτείνουμε: Έκδοση νέων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ίσης ονομαστικής αξίας με το χρέος μας στους εταίρους και με χρονοδιάγραμα αποπληρωμής κατ’ αρχάς το ίδιο με το συμφωνηθέν. Με δύο διαφορές: Πρώτον, οι ετήσιες συμφωνηθείσες αποπληρωμές να μειώνονται κατά τα 2/3 στις χρονιές που το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας δεν πετύχει ρυθμό μεγέθυνσης 6% και άνω και να αναστέλλονται εντελώς αν ο ρυθμός μεγέθυνσης του ονομαστικού μας ΑΕΠ είναι κάτω του 3%. Δεύτερον, τα ομόλογα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης, που θα αποτελέσει ζήτημα διαπραγμάτευσης (δική μας πρόταση προτείνω να είναι το 2030). Έτσι, το κούρεμα είναι μεταβλητό και αντιστρόφως ανάλογο με την ανάκαμψη της χώρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξή μας τόσο μικρότερο το κούρεμα. Μια τέτοια διευθέτηση δίνει στον κ. Σόιμπλε, και στους λοιπούς ομολόγους του, την δυνατότητα να την παρουσιάσει στην γερμανική Βουλή όχι ως κούρεμα αλλά ως έναν εξορθολογισμό του ελληνικού δημόσιου χρέους, ως μια συμφωνία που καθιστά την ΕΕ εταίρο στην ανάπτυξη της χώρας (αντί για ατζέντη της μιζέριας της χώρας μας).

  1. Χρέος μας προς το ΔΝΤ

Η ΕΕ έχει μια υποχρέωση απέναντι στην χώρα μας, καθώς και σε όλες τις χειμαζόμενες χώρες της Ευρωζώνης, που το ΔΝΤ δεν έχει. Ελλάδα, Ιρλανδία και άλλες περιφερειακές χώρες πλήρωσαν το τίμημα της σαθρής διάρθρωσης της Ευρωζώνης και για αυτό Γερμανία και λοιποί πλεονασματικοί έχουν υποχρέωση να αποδεχθούν απώλειες στα δανεικά που μας επιβλήθησαν ώστε να διασωθούν οι τράπεζές τους. Αντίθετα, η κυβέρνηση π.χ. της Μαλαισίας δεν μας χρωστά τίποτα. (Αυτό το αναφέρω επειδή τα χρήματα του ΔΝΤ που δανειστήκαμε τα λάβαμε ως επί το πλείστον από μη ευρωζωνικές χώρες όπως η Μαλαισία.) Άρα, δεν ζητάμε κούρεμα σε αυτά τα δάνεια του ΔΝΤ.

Τι προτείνουμε: Στην προσπάθεια να καταστήσουμε το χρέος μας βιώσιμο πρέπει να αιτηθούμε την επιμήκυνση αυτών των δανείων έτσι ώστε να δοθεί περισσότερο «οξυγόνο» τα επόμενα χρόνια στην ελληνική κυβέρνηση.

Επίλογος

Το κούρεμα θα έρθει. Οι πιο πάνω προτάσεις περιγράφουν τις τεχνικές με τις οποίες θα προκύψει ώστε να ελαχιστοποιήσει την ζημία των εταίρων μας και να λειτουργήσει θεραπευτικά για την Ελλάδα. Παράλληλα είναι σημαντικό προτέρημα των πιο πάνω προτάσεων ότι επιτρέπουν στην γερμανική κυβέρνηση να τις ενστερνιστεί χωρίς να τις χαρακτηρίσει κούρεμα, αλλά να της επικοινωνήσει στους πολίτες της ως «εξορθολογισμό».

Κατηγορίες:Απαντώντας...

10 replies »

  1. Γιαννη για αυτο το θεμα τι θα κανει ο Συριζα;

    Η Κυβερνηση θα εισπραξει τα 10 δις που μας χρωσταει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης;

    Η Κυβερνηση θα εισπραξει τα 10 δις που μας χρωσταει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης;

    Μου αρέσει!

  2. Reblogged this on OMADEON and commented:
    Αν διαφωνείτε μτ τον Βαρουφάκη, ή τον αντιπαθείτε και δεν ξέρετε ΤΙ λέει, ιδού μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθετε τα πιο ουσιώδη και τα πιο επείγοντα…

    Μου αρέσει!

  3. Το να εκδώσουμε ομόλογα (ονομαστικής αξίας ίσης με αυτά που κρατά η ΕΚΤ) απεριόριστης διάρκειας με επιτόκιο 0.1% είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα και σημαίνει ότι θα εξακολουθούμε να χρωστάμε το ίδιο ποσό αλλά σχεδόν άτοκα έχοντας την πολυτέλεια να το ξεχρεώσουμε όποτε μας περισσεύουν. Αυτό δυστυχώς κάποιο το λένε κούρεμα και κάποιοι διαπραγμάτευση και είναι τόσο το πείσμα τους που στο τέλος μπορεί και να μην το κάνουν γιατί δεν ήταν πρώτοι αυτοί που το σκέφτηκαν.

    Το πρώτο κούρεμα, που ναι κακώς το πανηγυρίζουμε, μάλλον αδιάφορους άφησε τους εταίρους μας καθώς αυτό που κουρεύτηκε ήταν στα ταμεία των Ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων. Το κούρεμα που χρειαζόμαστε σήμερα αφορά σε χρήματα που είναι σε ταμεία των εταίρων μας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το δεχτεί κανένας από τους εταίρους μας ακόμα και αν του περισσεύουν απλά γιατί προτιμούν να τα δώσουν για την καρέτα καρέτα και όχι για την Ελλάδα (Το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι το 2% του ΑΕΠ της Ευρώπης, είναι δηλαδή μικρότερο από αυτό που σε κάθε προϋπολογισμό θα βάζαμε στα απρόβλεπτα και που αν ήθελαν να βοηθήσουν απλά θα το είχαν διαγράψει.)

    Η ιδέα του να μην γίνεται αποπληρωμή όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη σημαίνει ότι παύει να μας ανησυχεί η ανάπτυξη καθώς «βρέξει χιονίσει» δεν θα πληρώσουμε και αυτό μάλλον δεν είναι κάτι που μπορεί να το αποδεχτούν οι εταίροι μας.
    Το να αντικαθιστούμε ομόλογα που σε περίοδο μειωμένης ανάπτυξης δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα και θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό καθώς απλά θα έσπρωχνε προς τα πίσω το χρέος μας για να το αποπληρώσουμε όταν εμείς θα έχουμε την άνεση να το κάνουμε. Αυτό άλλοι θα το ονομάζουν κούρεμα και άλλοι διαπραγμάτευση αλλά κινδυνεύει επίσης να μην γίνει ποτέ καθώς το πείσμα των πολιτικών για την πατρότητα και την ονομασία είναι πάνω από το συμφέρον της Ελλάδας.

    Επειδή λοιπόν μας νοιάζει (εκείνους τους νοιάζει περισσότερο) να μην πάθουν οι εταίροι μας αυτό που έπαθαν τα ταμεία και οι τράπεζες μας (εμείς δηλαδη) με το πρώτο κούρεμα και επειδή δεν έχουμε την δυνατότητα να αποπληρώσουμε το χρέος με το ρυθμό που πρέπει να το κάνουμε σήμερα νομίζω ότι πρέπει να σπρώξουμε πίσω τις υποχρεώσεις μας χωρίς όμως να τις αρνούμαστε ακόμα και αν αυτό δεν το έχει πει ακόμα ο Σύριζα.

    Μου αρέσει!

    • Παρακολούθησα την παρουσίαση του νέου βιβλίου σας και την συζήτηση η οποία ακολούθησε. Όντας ο ίδιος ένας απλός πολίτης χωρίς οικονομολογικές γνώσεις και παίρνοντας αφορμή από το πρώτο παράδειγμα που αναφέρατε (τη συζήτηση με το Γερμανό τραπεζίτη), συνδυαζόμενο με την μετέπειτα αναφορά σας, περί φόβου των Ευρωπαίων μη τήρησης από πλευράς μας, ενδεχόμενων ευνοϊκών ρυθμίσεων αποπληρωμής του χρέους της χώρας, αν το αντιλήφθηκα σωστά σας ρωτώ: Ποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή τι ήταν αυτό που τους πίεσε τόσο πολύ ώστε να αρχίζουν να μοιράζουν χρήματα ασύστολα και γιατί? Οι ειδικοί δεν παρατηρούσαν ότι δημιουργούνταν μια φούσκα που θα κλόνιζε ολόκληρη την Ευρώπη? Ο ρόλος των πολιτικών ηγεσιών σε ποια πλαίσια κινούνταν και γιατί δεν αναγνωρίζουν οι τραπεζίτες – ας τους το επισημάνουμε και εμείς- ότι στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν και συνεχίζουν μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα των ενεργειών που εκείνοι ξεκίνησαν. Τέλος θεωρείτε ότι στην Ελλάδα χρειάζονται ριζοσπαστικές, αλλά με όραμα και προοπτική, μεταρρυθμίσεις π.χ. στη δημόσια διοίκηση, στην υγεία, στην παιδεία οι οποίες πιθανών να είναι επώδυνες αλλά ο Σύριζα ως επερχόμενη κυβέρνηση πρέπει και θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει?
      Ευχαριστώ.

      Μου αρέσει!

  4. Για το θεμα που ελεγα χτες Γιαννη τα νεοτερα απο το προυπολογισμο του ’14.Θεωρω πως ο Συριζα πρεπει να το ανεβασει πολυ στην ατζεντα και στους Ευρωπαιους και στο προεκλογικο αγωνα.

    Τονγκα των Ευρωπαιων 2 δις στο προυπολογισμο του 2014!

    Τονγκα των Ευρωπαιων 2 δις στο προυπολογισμο του 2014!

    Μου αρέσει!

  5. Μήπως έχοντας περισσότερες αναπνοές με το επιπλέον «οξυγόνο» να ξεκινούσαμε και έναν λογιστικό έλεγχο του χρέους που έχουμε φορτωθεί; Τι θα απαντούσατε σε μια τέτοια ανοιχτή επιστολή;
    http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2014/12/anoikti-epistoli-pros-tsipra-kammeno.html

    Μου αρέσει!

  6. Αυτό που ουσιαστικά ζητάτε είναι να μην έχει τίποτα να πληρώσει η κυβέρνηση Σύριζα την τετραετία της σε τόκους και χρεολύσια, για να μπορεί να κάνει τις παροχές της και να μην εξαρτάται από τους εταίρους. Το πρόβλημα είναι ότι δε μας έχουν εμπιστοσύνη επειδή σε 4 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει ένα δεύτερο «αριστερό» χρέος σε ελληνικές τράπεζες ή και σε διεθνείς. Τότε θα αναλάβει μια άλλη κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα του νέου χρέους. Αυτό που επιθυμούν τα στελέχη του Σύριζα είναι να πάρουν κι αυτοί νέα δάνεια για να μοιράζουν λεφτά , όπως κάνανε και οι άλλοι (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) τόσα χρόνια. Μόνο που στην ΕΕ, μας (και σας) έχουνε πάρει χαμπάρι, δε μας (και σας) εμπιστεύονται. Αυτό που θα σας πούνε είναι; «το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;» Μετά ο Σύριζα θα προσπαθήσει να στρέψει το λαό κατά των «κακών Ευρωπαίων» και των «προδοτών Ελλήνων» που κάνουν «bank run»! Ο νέος εμφύλιος προ των πυλών.
    Για τις κρατικιστικές θέσεις του Σύριζα σε όλα τα θέματα δεν έχετε κάνει κανένα σχόλιο.
    Η Ελλάδα είναι η μόνη Ορθόδοξη χώρα που δεν έχει περάσει από κομμουνιστική διακυβέρνηση. Ίσως τώρα συμβεί. Ελπίζω η ιστορία να επαναληφθεί ως φάρσα κι όχι ως τραγωδία.

    Μου αρέσει!

  7. Οτι γράφω δεν έχει καμιά πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα.
    κ Βαρουφάκη, νομίζετε ότι θα μιλήσετε σε τίποτα καλοπροαίρετους φοιτητές;
    Εξετάστε προθέσεις.
    Ακόμα και τώρα ο κ Σαμαράς ;h ο κ Τσίπρας σαν υποψήφιοι πρωθυπουργοί πρέπει να πάρουν τηλέφωνο τον κ Ντράγκι και να διερευνήσουν τη σκοπιμότητα ένταξης της Ελλάδας στο QE ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με την υπόσχεση-δέσμευση ένταξης σε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
    Αυτή είναι η παγίδα που μπαίνει τώρα.
    Του έχουν πει του Ντράγκι «κοίτα δεν συζητάνε πρόγραμμα, άρα γιατί να τους βάλεις»;
    Ακυρώνετε την μπλόφα.
    Γιατί αν πάτε σε διαπραγματεύσεις για όλα και σας ρωτήσουν είστε σε πρόγραμμα και πείτε όχι ή το συζητάμε τι είδους πρόγραμμα ο Ντραγκι δε θα μπορεί να κάνει τίποτα.
    ΠΡΟΣΟΧΗ, δε λέτε τι είδους πρόγραμμα, υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων, κανένας όμως δε θα έχει άλλοθι να πει στον Ντραγκι «σου τα έλεγα».
    Ακόμα και να μην μας βάλει ο Ντραγκι δε θα έχει κακή προαίρεση.Το αντίθετο. Θα πέσουν προσωπεία άλλων, θα φανεί η κακοπιστία τους.
    Υπό αυτή την έννοια η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου έχει διπλή ανάγνωση η μία καλή για όλους η άλλη κακή για εμάς ΜΟΝΟ αν είμαστε εκτός.
    Πιο σαφές δεν γίνεται.
    Για το
    1) Η κίνηση που έκανε ο Τρισέ τότε, ήταν ανάγκης ειδικά στην Ελλάδα τα επιτόκια θα απογειωνόταν άμεσα, είναι λάθος αυτό που λέτε.
    Προτείνετε δηλαδή είναι ένα zero-coupon- perpetual bond ελληνικής έκδοσης;
    Σύμφωνα με την πρότασή σας η ελληνική πολιτεία αποκτά το δικαίωμα να εκδίδει ομόλογα; Με ποια κριτήρια; Τι θα εμποδίσει έναν άφρονα υπουργό οικονομικών στην Ιρλανδία πχ να εκδώσει ξανά ομόλογα γιατί έτσι του αρέσει; Πόσες χώρες θα το ζητήσουν αυτό; Αυτό δεν είναι μια μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους;
    2) Γιατί να σας κάνουν την χάρη όταν καμιά χώρα δεν έχει επιτόκια όπως του EFSF;
    Οι τόκοι για 10 χρόνια αναβλήθηκαν και το επιτόκιο για τα διμερή δάνεια είναι κάτω του 1%;
    Ούτε η Γαλλία δεν έχει τέτοια επιτόκια σε μέρος του χρέους της.
    3) Το πρόγραμμα τις Θεσσαλονίκης είναι 1000% δίκαιο αλλά ξέρετε τι θυμίζει;
    Τους Κινέζους, που αρκετοί τους κατηγορούν ότι πρώτα λένε το ΑΕΠ θα είναι +7% και μετά κάνουν τους υπολογισμούς.
    Δείξτε ότι αποδέχεστε την εξουσία της ΕΚΤ παίξτε με τους κανόνες της, μην σας έχουν απέξω πριν συζητήσετε. Στη διαπραγμάτευση όμως όταν αρχίσει πείτε ότι θέλετε.
    Εγώ, συμφωνώ με τις προτάσεις σας αλλά σ εκείνους τι διασφάλιση δίνετε, τι πιστεύετε ότι θέλουν ν ακούσουν;

    Όποια λογική πρόταση για το χρέος ίσως έχει τύχη αν υπάρχει έμπρακτη διαβεβαίωση για ένα λεπτομερές μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης.

    Εγώ απ αυτό θα ξεκινούσα για να καταλήξω στο χρέος.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  8. 1. Χρέος προς ΕΚΤ: » Το ελληνικό δημόσιο εκδίδει νέα ομόλογα απεριόριστης διάρκειας με ένα
    πολύ μικρό επιτόκιο (0,1%) και ονομαστικής αξίας ίσης με τα παλαιά
    ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.»
    Ουσιαστικά δηλαδή ελαχιστοποιούμε το επιτόκιο, δεν κουρεύουμε το κεφάλαιο.

    2. Διμερή δάνειά μας με τους εταίρους μας: «Έκδοση νέων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ίσης ονομαστικής αξίας με το
    χρέος μας στους εταίρους και με χρονοδιάγραμα αποπληρωμής κατ’ αρχάς το
    ίδιο με το συμφωνηθέν» (με διαφορετικά επιτόκια, ρήτρα ανάπτυξης και επέκταση χρόνου αποπληρωμής)
    Ουσιαστικά δηλαδή δεν κουρεύουμε το κεφάλαιο.

    3. Δάνεια από ΔΝΤ: «δεν ζητάμε κούρεμα σε αυτά τα δάνεια του ΔΝΤ.»
    Κανένα κούρεμα κεφαλαίου.

    Αν καταλαβαίνω καλά, ο κ. Βαρουφάκης δεν προτείνει καμία μείωση κεφαλαίου και άρα πραγματικό κούρεμα χρέους.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε