Απαντώντας...

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τυπώσει χρήμα μέσω του ELA;

TtEΗ απλή απάντηση είναι όχι. Κάπου εδώ όμως τα πράγματα περιπλέκονται καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος όντως έχει την δυνατότητα όχι να τυπώσει χρήμα αλλά να παρέχει πίστη (υπό την μορφή ηλεκτρονικού χρήματος) στις εμπορικές τράπεζες. Επειδή η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα κάθε προεκλογικής εκστρατείας, ας δώσουμε λίγη προσοχή στο τι ισχύει με το ELA και στην δυνατότητα των εθνικών κεντρικών τραπεζών που απαρτίζουν στο σύστημα της ΕΚΤ να δημιουργούν πίστη.

Σε όλο τον κόσμο, όταν μια τράπεζα έχει έλλειψη ρευστού χρήματος, το δανείζεται από την κεντρική τράπεζα δινοντάς της ως ενέχυρο-εχέγγυο κάποια περιουσιακά της στοιχεία. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να έχουν κάποια αξία για να τα δεχθεί η κεντρική τράπεζα. Άλλο είναι να της προσφερθούν ομόλογα του γερμανικού δημοσίου κι άλλο ένα κόκκινο δάνειο μιας εταιρείας που πτώχευσε και το οποίο δεν εξυπηρετείται. Όταν μια τράπεζα δεν διαθέτει καλής ποιότητας ενέχυρα-εχέγγυα έχει ουσιαστικά πτωχεύσει.

Σε σοβαρές πολιτείες, όπως οι ΗΠΑ, σε αυτή την περίπτωση τράπεζας που ξέμεινε από «καλά χαρτιά», το κράτος παρεμβαίνει, επιστρέφει τις καταθέσεις στους καταθέτες, στέλνει στα σπίτια τους χωρίς μια δεκάρα τους διευθυντές της τράπεζας και του μετόχους-δανειστές της, και είτε την κλείνει είτε την συγχωνεύει με άλλη τράπεζα είτε την εξυγειαίνει πουλώντας την αργότερα σε νέους ιδιοκτήτες.

Η Ευρωζώνη δυστυχώς δεν συγκαταλέγεται στις σοβαρές πολιτείες. Όταν μια τράπεζα ξεμείνει από «καλά χαρτιά» τότε η ΕΚΤ αρνείται να την δανείσει και την παραπέμπει στην εθνική κεντρική τράπεζα που δεν είναι τίποτα άλλο από το τοπικό κατάστημα της ΕΚΤ στην χώρα – την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην προκείμενη περίπτωση. Τεχνικά αυτό ονομάζεται παραπομπή στο πρόγραμμα ELA (Emergency Liquidity Assistance – Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας) της εθνικής κεντρικής τράπεζας. Είναι σαν η ΕΚΤ να νίπτει τας χείρας της αφήνοντας την ΤτΕ να αποδεχθεί ό,τι παλιόχαρτο της προσφέρει η εμπορική τράπεζα με αντάλλαγμα την ρευστότητα που απαιτεί η τράπεζα για να λειτουργήσει.

Με άλλα λόγια, αντί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην ρίζα του, όπως γίνεται στις ΗΠΑ, στην Βρετανία κλπ, στην Ευρωζώνη σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί του ELA και κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε.

Πως παράσχει ρευστότητα στην εμπορική τράπεζα η ΤτΕ;

Κάθε εμπορική τράπεζα διαθέτει έναν αποθεματικό λογαριασμό στην ΤτΕ. Αν η ΤτΕ δεχθεί τα χαρτιά που της δίνει η τράπεζα ως ενέχυρο-εχέγγυο π.χ. για το ποσό των 100 εκ ευρώ, τότε ξάφνου στον αποθεματικό λογαριασμό της εν λόγω τράπεζας εμφανίζονται, ως δια μαγείας, 100 εκ ευρώ. Η εμπορική τράπεζα τότε μπορεί άμεσα, μέσω ηλεκτρονικής μεταφοράς, να μεταφέρει αυτά τα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων: πελατών της, δανειστών της ιδίας, του κράτους (στην περίπτωση που η τράπεζα αγοράζει έντοκα γραμμάτια του κράτους, δηλαδή που δανείζει η ίδια το κράτος).

Είναι προφανές ότι η ΤτΕ δεν έχει την δυνατότητα να τυπώνει χρήμα άλλα έχει δυνατότητα να αυξάνει την ρευστότητα των τραπεζών στις δύσκολες στιγμές που η ΕΚΤ τις θεωρεί πτωχευμένες. Κάπως έτσι χρόνια τώρα διατηρούνται σε μια κατάσταση νεκροζώντανη πολλές από τις τράπεζες της Ευρωζώνης – συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Γιατί δεν μπορεί η ΤτΕ να δημιουργήσει χρήμα με το οποίο να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους; 

Το πρόβλημα με το κράτος μας είναι ότι είναι πτωχευμένο. Ποτέ μια πτώχευση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με δανεικά. Το σύστημα ELA απλά επιτρέπει στις πτωχευμένες τράπεζες που δεν μπορεί να διασώσει ένα πτωχευμένο δημόσιο να δανειστούν από την ΤτΕ με ενέχυρα που δεν αξίζουν πολλά. Πράγματι, το δημόσιο μπορεί να κάνει και εκείνο χρήση του ELA, εκδίδοντας έντοκα ομόλογα τα οποία πουλάει στις τράπεζες οι οποίες τα δίνουν στην ΤτΕ (στο πλαίσιο του ELA) με αποτέλεσμα το κράτος να δανείζεται έμμεσα, μέσω του ELA, για να πληρώσει κάποιους λογαριασμούς του. Όμως πρόκειται για δανεισμό, για πίστη. Όχι για τύπωμα χρήματος το οποίο αποσβαίνει χρέη. Νέα χρέη προστίθενται στα παλαιότερα. Απλά το κράτος κερδίζει λίγο χρόνο με αντίτιμο την ακόμα βαθύτερη πτώχευσή του. Να γιατί το ELA δεν δίνει στο κράτος την δυνατότητα να τυπώνει χρήμα σαν να ήταν νομισματικά ανεξάρτητο.

Τα όρια του ELA 

Μπορεί η ΤτΕ να παρέχει όση πίστη θέλει στις τράπεζες της χώρας; Αν είναι έτσι, γιατί να μην συνεχίζουν να δανείζονται κράτος και τράπεζες στο διηνεκές κι ας φτάσει τα πολλά τρις η πίστη που παράγει ο ELA; Ο λόγος είναι ότι η ΕΚΤ επιβλέπει τον ELA κάθε χώρας και δύναται, με δύο-τρίτα πλειοψηφία του Διοικητικού της Συμβουλίου, να κόψει τον ELA μιας εθνικής κεντρικής τράπεζας.

Ο μηχανισμός του ELA πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Ιρλανδία τότε που κατέρρευσαν οι τράπεζες της χώρας και η ΕΚΤ τις παρέπεμψε στον ELA. Περί τα 70 δις ευρώ δανείστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας οι ιρλανδικές τράπεζες στην περίοδο που επιτελείτο η εγκληματική μεταφορά ιδιωτικών ζημιών στους ώμους των αθώων ιρλανδών πολιτών. Λίγο αργότερα, εδώ στην Ελλάδα, η πτώχευση τραπεζών και δημοσίου εξανάγκασαν την ΕΚΤ να κάνει τα στραβά μάτια σε δανεισμό περί τα 100 δις των τραπεζών από το ELA της ΤτΕ.

Τον Οκτώβριο του 2013 τα διάφορα Μνημονιακά δάνεια είχαν καταφέρει να περάσουν όλες τις τραπεζικές ζημίες στους ώμους των πολιτών. Έτσι η ΕΚΤ έκρινε ότι οι τράπεζες είναι πλέον «υγιείς» και τα χαρτιά τους είναι καλά. Οπότε σταμάτησε να τις παραπέμπει στον ELA τα δάνεια του οποίου σιγά-σιγά αντικαταστήθηκαν από δάνεια της ΕΚΤ. Έτσι ο ELA έπαψε να χρησιμοποιείται και η ΕΚΤ ένιωσε «άνετα» να βάλει κανόνες και όρια – βλ. εδώ για την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

  1. Για δανεισμό μιας τράπεζας άνω των 500 εκ ευρώ, η ΤτΕ είναι αναγκασμένη να πληροφορεί την ΕΚΤ όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
  2. Στην περίπτωση του ο δανεισμός από το ELA τραπεζών μιας χώρας ξεπεράσει τα 2 δις το ΔΣ της ΕΚΤ πρέπει να ενημερωθεί και επιφυλάσσεται να θέσει ανώτατο όριο στην πίστη που παρέχει η ΤτΕ στις εμπορικές τράπεζες.

Προφανώς οι κανόνες αυτοί είναι εύπλαστοι. Όπως το 2010-11 στην περίπτωση της Ιρλανδίας αρχικά και της Ελλάδας αργότερα παραμερίστηκαν όσο χρειαζόταν, κάτι ανάλογο θα ξαναγίνει, αν χρειατεί, όσο διαρκεί μια διαπραγμάτευση Ελλάδας-ΕΕ. Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το ELA δεν είναι λύση για τα δεινά της χώρας. Δεν επιτρέπει στο κράτος να τυπώσει χρήμα αν και παρέχει ρευστότητα υπό την μορφή νέου χρέους στις εμπορικές τράπεζες και, έμμεσα, στο κράτος.

Σε δύσκολες μεταβατικές περιόδους, το πρόγραμμα ELA δίνει κάποιες ανάσες στις χώρες της Ευρωζώνης. Για αυτό θα χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωπαίους εταίρους μας ώστε να εξασφαλίσει στην Ευρώπη ικανό χρόνο για την εξεύρεση εφαρμόσιμης, μόνιμης λύσης στο «ελληνικό πρόβλημα».

Κατηγορίες:Απαντώντας...

26 replies »

  1. Κ. Βαρουφάκη ως σταθερός αναγνώστης σας και ακροατής σας, σας ευχαριστώ (όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι) για την άμεση ενημέρωση που μας παρέχετε επί θεμάτων της επικαιρότητας. Είναι πολύ σημαντικό πέραν της κινδυνολογίας ή των «υποσχέσεων» να μαθαίνουμε την πραγματικότητα, εν προκειμένω τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί ένας διαπραγματευόμενος, όπως πχ μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

    Ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο σας, και με το καλό να εκλεγείτε, το ελληνικό κοινοβούλιο χρειάζεται ανθρώπους σοβαρούς και καταρτισμένους όπως εσείς.

    Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στις εκλογές.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. και αν τέλικα, δεν καταφέρουν βρούνε μια λύση για το ελληνικό πρόβλημα, εμεις χρησιμοποιόντας το »ELA» θα έχουμε βουλιαξει ακόμα περισσότερο????????

    Μου αρέσει!

    • Διαβάζω συχνά τις αναλύσεις κ τις βρίσκω αξιόλογες. Όμως το Συμπέρασμα στο παραπάνω άρθο, ακυρώνει όλη την επιχειρηματολογία. Αν ο ELA είναι τελικά μια κακή πρακτική που φουσκώνει το χρέος μας, αλλά θα την χρησιμοποιήσει και το Σύριζα προσωρινά, τότε μπαίνουμε σε μια λογική να συνεχίζουμε γενικότερα τις λάθος συνταγές, λόγω συνθηκών.
      Αν όπως λέτε δεν πρέπει να δανειστούμε άλλο, τότε να μην δανειστούμε άλλο. Όσο πιό ελλαστικοί είμαστε στο να τηρούμε από μόνοι μας τα όχι μας, τόσο πιο δύσκολη θα είναι μια διαπραγμάτευση με τρίτους.

      Μου αρέσει!

  3. Ο κ. Βαρουφάκης δεν εξηγεί γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός και να φθάσει σε πολύ υψηλά μεγέθη η πίστη προς εμπορικές τράπεζες. Από τη στιγμή που οι κανονισμοί είναι εύπλαστοι και μεταβαλόμενοι και η Ιρλαβδία χρησιμοποίησε 70 δις, θα μπορούσε οποιαδήποτε χώρα να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό για να ενισχύσει τη ρευστότητα των εμπορικών τραπεζών για μεγάλα ποσά. Από ότι καταλαβαίνω, η αύξηση της χρήσης του μηχανισμού θα επιδεινώσει τον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Τι άλλη αρνητική επιπτωση υπάρχει?

    Μου αρέσει!

  4. Γράφετε: Σε σοβαρές πολιτείες, όπως οι ΗΠΑ, σε αυτή την περίπτωση τράπεζας που ξέμεινε από «καλά χαρτιά», το κράτος παρεμβαίνει, επιστρέφει τις καταθέσεις στους καταθέτες, στέλνει στα σπίτια τους χωρίς μια δεκάρα τους διευθυντές της τράπεζας και του μετόχους-δανειστές της, και είτε την κλείνει είτε την συγχωνεύει με άλλη τράπεζα είτε την εξυγειαίνει πουλώντας την αργότερα σε νέους ιδιοκτήτες. Δηλαδή τι προτεινετε για τις 4 συστημικές τράπεζες που είναι πτωχευμένες τράπεζες και προσέφυγαν στο μηχανισμό? Να κλείσουν? Να συρρικνωθούν και στη θέση τους να δημιουργηθούν 1-2 μικρότερες?

    Μου αρέσει!

  5. Επιτέλους μια σοβαρή απάντηση γιατί έχουμε ακούσει τέρατα. Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά (δε σκαμπάζω και πολλά από οικονομία), είναι κάτι σαν τις ανταλλαγές εικονικών επιταγών – τηρουμένων των αναλογιών, φυσικά – ανάμεσα σε επιχειρηματίες, μέθοδο πολύ διαδεδομένη τη δεκαετία του 90, στην οποία οι τράπεζες κάναν τα στραβά μάτια, γιατί κερδίζανε και η οποία οδήγησε σε χρωκοπία πολύ κόσμο και μάλιστα σε εποχές μη κρίσης.

    Μου αρέσει!

  6. Αγαπητέ Γιάνη,
    Παρακολουθώντας την πρόσφατη συζήτηση περί ELA (συνοδευομένης από διάφορες εύστοχες και άστοχες εκφράσεις χάριν προεκλογικής περιόδου), και δεδομένης της περιορισμένης γνώσης μου περί οικονομικών, μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες τις οποίες παραθέτω εδώ προς επίλυση/συζήτηση, αν έχεις την καλοσύνη.

    Η βασική λειτουργία του ELA αν κατάλαβα καλά είναι να προβλέπει, κατόπιν αίτησης συστημικών (και μη;) τραπεζών και με έγκριση ΤτΕ και ΕΚΤ, παροχή ενέσεων ρευστότητας σε έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης, έναντι ενεχύρων-εχεγγύων.
    Κρίνοντας από την έκφρασή σου «ως δια μαγείας» και από τα γενικά συμφραζόμενα όλων των συζητήσεων που έχω παρακολουθήσει με σχετικές αναφορές, καταλαβαίνω ότι η ρευστότητα δεν προέρχεται από ήδη υπάρχοντες πόρους π.χ. της ΕΚΤ αλλά εμφανίζεται εκ του μη όντος από την ΤτΕ… Πουφ! 5 δις!
    Η αιτούσα τράπεζα αποκτά λοιπόν επιπλέον ηλεκτρονικό «credit» το οποίο προστίθεται στη ρευστότητά της και επομένως στη συνολική ρευστότητα της οικονομίας, και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για οποιαδήποτε συναλλαγή.
    Οι απορίες μου είναι οι εξής:
    1) Ποιά είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ αυτής της διαδικασίας και της κυριολεκτικής τύπωσης νομίσματος, ειδικά σε μια εποχή που μεγάλο μέρος των συναλλαγών στην Ευρώπη πραγματοποιείται ηλεκτρονικά;
    2) Έχει η γέννηση της νέας αυτής ρευστότητας επίδραση στον πληθωρισμό και γενικά τι σημαίνει από μακροοικονομικής σκοπιάς;
    3) Το ποσό αυτό δίνεται υπό μορφή δανείου που εν τέλει υποτίθεται ότι θα ξεπληρωθεί και θα καταστραφεί το ίδιο μαγικά (πουφ!) όπως δημιουργήθηκε (κάτι σαν τις διακυμάνσεις του κενού στη φυσική);
    4) Αν το ενέχυρο-εχέγγυο που ανταλλάχθηκε αξίζει λιγότερο από το ποσό που δώθηκε, έχει κανένα κίνητρο η τράπεζα να αποπληρώσει; Αν όντως μείνει απλήρωτο δεν έχουμε ουσιαστικά δημιουργία συναλλάγματος; Φορτώνεται τότε χρέος η ΤτΕ με ευθύνη της και προς ποιόν;

    Καλό κουράγιο και καλή επιτυχία με το διαπραγματευτικό παίγνιο, μετά το εκλογικό που φαίνεται τετριμμένο.

    Μου αρέσει!

  7. Κυριε Βαρουφακη, ευχαριστω για το αρθρο σας. Θα ηθελα να κανω δυο ερωτησεις

    1) Γραφετε:

    «η Τράπεζα της Ελλάδος όντως έχει την δυνατότητα όχι να τυπώσει χρήμα αλλά να παρέχει πίστη»

    Γιατι αυτη η υπερ του δεοντος προσοχη στη διατυπωση. Εσεις ο ιδιος κατα κορον οπως κι πολλοι οικονομολογοι χρησιμοποιουν την εκφραση «τυπωνω χρημα» καταχρηστικα για οποιαδηποτε πραξη δημιουργει reserves στον τραπεζικο συστημα. Υπαρχει καποιος που πιστευει οτι αυτη η εκφραση σημαινει κυριολεκτικα οτι «τυπωνεται χρημα»;

    2) Γραφετε:

    «Πράγματι, το δημόσιο μπορεί να κάνει και εκείνο χρήση του ELA, εκδίδοντας έντοκα ομόλογα τα οποία πουλάει στις τράπεζες οι οποίες τα δίνουν στην ΤτΕ (στο πλαίσιο του ELA) με αποτέλεσμα το κράτος να δανείζεται έμμεσα, μέσω του ELA, για να πληρώσει κάποιους λογαριασμούς του. Όμως πρόκειται για δανεισμό, για πίστη. Όχι για τύπωμα χρήματος το οποίο αποσβαίνει χρέη.»

    Μα ετσι ακριβως δεν ειναι ο τροπος που παντοτε «τυπωνεται χρημα»;
    Το κρατος κανει μια δαπανη ή εκδιδει ομολογα, τα οποια αγοραζονται απο τις τραπεζες
    και δημιουργουν καινουργια reserves στο τραπεζικο συστημα;

    Εν συντομια, αν η αποψη σας ειναι να μην χρησιμοποιηθει ο ELA για «τυπωμα» χρηματος (για οποιοδηποτε λογο), ή/και αν αυτο ειναι πολιτικα δυσκολο (που μαλλον ειναι),
    γιατι απλως δεν λετε καθαρα και ξαστερα, αλλα το θολωνετε με τεχνικου τυπου (λανθασμενα) επιχηρηματα που δεν απαντουν στην καρδια του ερωτηματος;

    Ευχαριστω,
    Αχιλλεας

    Μου αρέσει!

  8. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν γνωρίζει τα επιστημονικά που περιγράφετε κ. Βαρουφάκη. Μέρος αυτής, κράτησε το «μπορούμε να κόψουμε χρήμα» της Μακρή, γιατί αυτό οδηγούσε πίσω στις ωραίες μέρες «του λεφτά υπάρχουν» αβάδιστα και αβασάνιστα. Το μόνο σίγουρο είναι οτι η πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ (λαϊκίστηκη και ανεύθυνη πολλές φορές) όπου ο κάθε «συνεργαζόμενος» (και όχι μόνο) λέει ό,τι του κατέβει για να «παίζει» στα ΜΜΕ , οδηγεί στην δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζεται το κόμμα σας απο το εκλογικό σώμα. H οποία δυσπιστία με την σειρά της οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στα σημερινά ποσοστά του. Μετά απο πέντε χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής, μόνο ποσοστό νίκης δεν λες το 34κάτι τοις εκατό. Χωρίς το μπόνους των πενήντα εδρών της Δημοκρατίας-τηλεπαιχνίδι (το οποίο κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ του 4%), δεν θα είχε την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
    Η ελπίδα έρχεται….αλλά έχει σημασία αν έρχεται έτοιμη να γίνει πράξη ή να παραμείνει μια ακόμη ελπίδα στο ράφι !

    Μου αρέσει!

  9. Aχιλλεα εχεις δικιο.
    Οι οκοινομολογοι ως ενα συγχρονο ιερατειο με το κυρος του ειδικου ερμηνευουν κατα το δοκουν τα οικονομικα θεματα με αποτελεσμα οι υπολοιποι να αποφαινονται για την ορθοτητα των αποψεων τους με κριτηρια τελειως ξενα απο οποιδηποτε λογικη επεξεργασια, αφου ακομα και θεμελιωδεις αντικειμενικες εννοιες ( οπως ορισμος του τι ειναι τυπωμα) γινεται αντικειμενο συσκοτισης και περιπλεκεται ακομα και γι αυτους που γνωριζουν τα βασικα.

    Ετσι αν τυπωμα εννοουμε την αυξηση των reserves των τραπεζων , τοτε σαφως και ο ELA ειναι τετοιος οπως και οι υπολοιπες πραξεις των ΚΤ που καταληγουν στο ιδιο αποτελεσμα.

    Αν αντιθετα τυπωμα εννουμε παραλληλα με την αυξηση των αποθεματικων των τραπεζων την συνολικη ρευστοτητα στην οικονομια (money supply) τοτε εξαρταται.

    Αν ο ELA χρησιμοποιθει για χρηματοδοτηση νεοεκδοθεντους κρατικου χρεους με σκοπο την αυξηση της δημοσιας δαπανη τοτε ειναι τυπωμα. Αν χρησιμοποιθει για να καλυψει ελλειψη ρευστοτητας λογω φυγης καταθεσεων απο τη χωρα τοτε δεν ειναι τυπωμα και το συνολικο αποτελεσμα στην προσφορα χρηματος ειναι μηδεν(αυτο που συνεβη μεχρι τωρα).

    Ο κ. Βαρουφακης ως τυπωμα εννοει την αποσβεση των χρεων «Όμως πρόκειται για δανεισμό, για πίστη. Όχι για τύπωμα χρήματος το οποίο αποσβαίνει χρέη.»
    Δηλαδη το τυπωμα , η εκδοση νεου χρηματος δεν γινεται υπο μορφη χρεους δλδ δανεισμο παντα ;Αυτο ειναι αινιγματικο. Και τι σημαινει αποσβεση χρεων; Εμενα μου κανει διαγραφη.

    Δλδ η ΚΤ τυπωνει νεο χρημα , αγοραζει κρατικο χρεος και «ξεχναει» για παντα τα ομολογα στο συρταρι της;

    Μου αρέσει!

  10. Κ.Βαρουφάκη, ένα σχόλιο μόνο θα μου επιτρέψετε και ελπίζω να απαντήσετε: Όπως αναφέρετε στο κείμενο σας η κυβερνήσεις τείνουν να φορτώνουν τον πολίτη με τις «αμαρτίες» των τραπεζών όπως τα κόκκινα δάνεια τα οποία ο πολίτης καλείται έμμεσα να πληρώσει. Μιας και συμπορεύεστε μαζί με τον Σύριζα θα ήθελα να ρωτήσω ποιά είναι η θέση του Σύριζα αλλά και κυρίως η δική σας για αυτό το θέμα: Όταν μια κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία (ακυρώνει τις υποθήκες δηλαδή) και σχεδόν προσφέρει «προστασία» στους καταθέτες πως ακριβώς θα καλυφθούν οι ζημιές των τραπεζών: Όταν τα δικαστήρια δικαιώνουν τους δανειολήπτες των καταναλωτικών δανείων τότε οι ενδεχόμενες ζημιές των τραπεζών συσσωρευτικά θα μετατοπιστούν στις πλάτες των φορολογουμένων. Τι ακριβώς προτείνετε για αυτό;

    Μου αρέσει!

  11. KΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 25ης ιανουαριου 2015!
    ~ Η ερωτηση μου αφορα τα δανεια σε ελβετικο φραγκο και τις προσφατες αλλαγες με την ισοτιμια του φραγκου / ευρω…
    ~ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ¨
    1-) ΑΙΤΟΥΜΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ του δανειου μου ΜΕ ΤΗΝ EUROBANK ( HΔΗ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΩΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ)
    2-) την διαφορα της ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΑΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥ/ΕΥΡΩ, ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ Η ΕURΟΒΑΝΚ…
    ~ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ!

    Μου αρέσει!

  12. Εθνικό νόμισμα. Η μόνη λύση για ανεξάρτητη/εθνική νομισματική πολιτική και ανάπτυξη.Αντί να δεινοπαθούμε με το μη ανταγωνιστικό ευρώ και να υποτιμούμε τις ζωές των ανθρώπων οδηγώντας τους στην αυτοκτονία, να τυπωθεί χρημα και να πληρωθούν σε υποτιμημένες δραχμούλες, αφού δε δέχονται να αναθεωρήσουν/αναθεωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους στόχους της συνθήκης του Μάαστριχτ ή να τυπώσουν ευρώ.Βαρέθηκα 5 χρόνια να ασχολούμαστε συνέχεια με τα χάλια της Οικονομίας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή και πρέπει να ζήσουμε. Μια γενιά χαμένη. Οι θάνατοι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Ανάπτυξη 0

    Μου αρέσει!

  13. κ.Βαρουφάκη καλησπέρα. Οι Ελληνες που τόσο είχαν υποτιμήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέδειξαν ότι όταν θέλουν, μπορούν. Από την Ελλάδα που καταχρέωσαν , υποθήκευσαν και θέλησαν να αφανίσουν, ξεκίνησε ο πολιτισμός, από την Ελλάδα ήρθε και η ελπίδα για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας. Παγκοσμίως μας παρακολουθούν και απορούν πως μια τόσο μικρή χώρα ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΕΦΑΛΙ. Προφανώς αγνοούν σκόπιμα την Ιστορία!!
    Είστε χαρισματικός άνθρωπος, σας παρακολουθώ καιρό, ελπίζουμε να ζήσουμε πλέον, οχι ως ραγιάδες, όπως μας ήθελαν ,αλλά ως ελεύθεροι και αξιοπρεπείς άνθρωποι.
    Τα προβλήματα πολλά, αλλά έχετε θέληση, γνώση, λεβεντιά και τόλμη.
    Η ταπεινότητα που επιδείξατε, ας γίνει μάθημα για όλους. Πολιτικούς και μη,που η αλλαζονεία, η φιλαυτία και η ηθική ασυδοσία, μας οδήγησε στην μέχρι χθές υποτέλεια.

    Συνεχίστε… έχετε την στήριξη του ελληνκού λαού.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε